TU ȘI CU TINE. BRANDUL PERSONAL

Smiley, Inna, Antonia – sunt branduri la care s-a muncit mult.
Constantin Brâncusi, George Enescu, Andrei Pleșu – sunt branduri care „au muncit” mult. O mică sau mare diferență, însă tot despre branduri e vorba.

Astăzi, vreau să îți vorbesc despre… TINE (din perspectiva marketingului, bineînțeles). Chiar dacă nu te cunosc personal, doresc totuși să îți împărtașesc câteva lucruri:

1. Tu ești un brand. „Fie că o știi sau nu. Fie că îți place sau nu.” (Marc Eckō)

2. Brandul personal se referă la reputația pe care o ai, la felul în care cei din jur te percep. Este format din însăși cuvintele, gândurile sau reacțiile celorlalți cu privire la tine și este influențat direct de felul în care apari în fața celorlalți. Implicit, se referă, așadar, la ceva asupra căruia ai control.

3. Pentru a avea un brand personal puternic, personalitatea ta trebuie să fie conturată atât de clar, încât oamenii să simtă că te cunosc în mod personal, chiar dacă nu te-au întâlnit față în față niciodată.

4. Defineste-ți clar valorile, lucrurile în care crezi. Trăiește-le și abia apoi, împărtășește-le.

5. Nu încerca să fii pe placul tuturor. E imposibil.

6. Fii unic. Nu fi copia nimănui. Dumnezeu ne-a creat atât de diferiți. Și tocmai, aici e partea frumoasă. E de ajuns să scoți la iveală modul tău unic de a fi.

7. Fii sincer. Onest. Nu te promova ca o variantă mult mai bună a ta, până nu ai ajuns să fii în realitate acea variantă. Falsul se simte. Cum spunea Eminescu : „Înșirând cuvinte goale / Ce din coadă au să sune.” O imagine falsă, frumos și atent cosmetizată va fi trădată, mai devreme sau mai târziu. Știi de cine? Chiar de tine. Așa că, înainte să te ocupi de imaginea ta, ocupă-te de tine – ca om și ca profesionist. Restul va veni de la sine. Devino „atât de bun, încât ceilalți să nu te mai poată ignora” (Steve Martin), indiferent care e jobul sau statutul tău.

8. Fii autentic. E epuizant să joci un rol înaintea tuturor și asta, în timp, nu duce nicăieri.

9. Nu te concentra în mod excesiv pe corpul tău și pe felul în care arăți. Fă sport, hrănește-te sănătos, îmbracă-te cu lucruri care te avantajează, nu doar cu lucruri care sunt la modă, fii curat, îngrijit – fii o companie plăcută. Însă nu uita: și tineretea, și frumusețea trec, iar dacă acestea sunt singurele tale atuuri, nu vreau să îmi imaginez cum va arăta bătrânețea ta.

10. Nu exagera. Nu te promova doar de dragul promovării. Nu te concentra doar pe persoana ta. Există riscul să devii narcisist și asta ar fi o tragedie, pentru că atunci când vei avea impresia că te-ai regăsit cu adevărat, de fapt, te-ai pierdut cu adevărat. În plus, nu vei putea ascunde asta, cel puțin, nu pentru multă vreme. Toți vor vedea că te-ai îndrăgostit de propria imagine, de propriul brand, iar acest lucru nu aduce fani, ci critici. Cum și Biblia spune: „Oricine se înalță va fi smerit; și oricine se va smeri va fi înălțat.” (Matei 23:12). Cu alte cuvinte, echilibrul și bunul simț sunt totul.

PS: Poate, pe alocuri, sună dur. Însă, prefer să fiu de folos și nu doar să spun cuvinte frumoase. Nu dau sfaturi. Doar împărtășesc gânduri. <3

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *