DOMNULE BRAND, ÎMI PARE BINE SĂ VĂ CUNOSC!

„Domnule Brand, îmi pare bine să vă cunosc!” ‒ Poate părea un nonsens, însă nu e chiar așa. Astăzi, vreau să vă spun câteva lucruri despre personalitatea brandurilor, pentru că da, brandurile au personalitate.

Însă, pentru început, ce este un brand? Un brand se referă la o acumulare de asocieri funcționale și emoționale – cu alte cuvinte, e mai mult decât un logo sau o marcă – și reprezintă așteptările unui cumpărător față de produsul pe care îl achiziționează.

Personalitatea unui brand se referă la un set de caracteristici umane atribuite unui brand. Iar din acest punct de vedere, brandul poate fi privit ca o persoană. Prin urmare, atunci când încercăm să îl descriem, luăm în considerare caracteristici demografice (gen, vârstă, clasă socială) și astfel, vorbim de branduri feminine sau masculine (Dove versus Gillette), demodate sau moderne (Cristal versus Colgate) etc. De asemenea, îl putem încadra în unul dintre cele 5 tipuri de personalitate, definite de Aaker (the ”Big Five”), în ceea ce privește clasificarea brandurilor:

În plus, un brand poate fi asociat cu anumite valori și un anumit stil de viață (activități, interese, opinii). Spre exemplu, sunt persoane care urmăresc, în special, distracția, altele care urmăresc realizarea profesională și altele pentru care familia reprezintă totul. În același fel, un brand care are o anumită personalitate este asociat cu anumite valori și atrage, în special, persoane cu valori similare (o persoană timidă, un „șoarece de bibliotecă” nu și-ar achiziționa niciodată un Ferrari roșu, decapotabil, care ar atrage multe priviri, pentru motivul că nu s-ar simți bine să îl conducă, nu i s-ar potrivi, nu ar avea nevoie de așa ceva). Astfel, specialistii de marketing încearcă să proiecteze anumite personalități ale brandurilor, care se potrivesc anumitor tipuri de consumatori. Ei, aici intervine o altă discuție: cât de etic este să faci asta? Consider că totul este corect în măsura în care personalitatea „realizată” pentru un brand nu minte și nu creează așteptări false. În momentul în care se oferă exact ceea ce se promite, toată lumea e mulțumită. Nu se întâmplă decât ca persoana potrivită să își găsească produsul potrivit, care îi aduce satisfacție și plus valoare în nenumărate forme. Oricum, spuneam că percepția consumatorilor este cea care are ultimul cuvânt, iar un brand inconsistent nu poate rezista pe piață. De aceea, este nevoie nu doar de specialiști de marketing, ci de specialiști de marketing cu valori corecte.

De multe ori, personalitatea de brand este singura diferență între 2 produse similare din punct de vedere tehnologic și reprezintă unica modalitate de diferențiere față de concurență.

Poate recunoaștem chiar situațiile în care dezvoltăm un oarecare atașament pentru un anumit brand. Simțim că ne reprezintă, că devine chiar „un prieten” de care cu greu ne despățim în favoarea unui brand tocmai lansat pe piață. Brandurile mari, puternice sunt așa, și rămân așa, pentru că dezvoltă tocmai acest tip de atașament, de loialitate.

În concluzie, zicala: „Spune-mi cu cine te însoțești, ca să îți spun cine ești” se poate transforma în: „Spune-mi ce branduri folosești, ca să îti spun cine ești”. 🙂

You may also like